Medicina Interna

Cand utilizam termenul TROMBOFLEBITA SUPERFICIALĂ ?

Cand utilizam termenul TROMBOFLEBITA SUPERFICIALĂ ?

Tromboflebita superficială (TFS) este o afecţiune inflamatorie a peretelui venos, de regulă circumscrisă, însoţită de formarea de trombi şi care afectează de regulă venele subcutanate de la nivelul membrelor inferioare. Tromboflebita superficial trebuie diferenţiată cu atenţie de tromboza venoasa profundă (TVP) întrucât tratamentul şi prognosticul este diferit între cele două patologii. Comparând TFS cu TVP, putem afirma că prima embolizează foarte rar, niciodată letal, are tendinţa la vindecare spontană, fără sechele şi ocazional se poate întinde la venele profunde şi poate fi septică. Cand utilizam termenul TROMBOFLEBITA SUPERFICIALĂ ?

TFS poate surveni în mai multe contexte, cel mai frecvent pe un teren varicose sau în cadrul unui sindrom post-trombotic şi uneori pot fi manifestarea revelatoare a unei boli sistemice sau proces neoplazic.

Ceea ce este considerat a fi tromboflebita „superficială” a fost obscurdacă nu controversat până acum. Există cel puţin 4 utilizări diferite ale termenului „TFS”, şi cele mai multe publicaţii nu definesc exact situaţia clinic actuală. Preponderenţa de studii cu privire la TFS implică tromboza venei safene mari, partea venoasă proximală care este vena safenă magna (termenul preferat acum) şi partea mai mică, distală, vena safenă mică.

A doua utilizare a termenului de TFS, indifferent dacă intenţionat sau nu, include utilizarea necorespunzătoare a termenului „superficial” atunci când se discută despre segmentul de vena femurală aflat proximal faţă de vena poplitee si care este distal de vena femurală comună. În al treilea rând venele superficiale, includ, de asemenea, venele care apar oriunde superficial pe corp dacă acestea sunt la nivelul peretelui abdominal, peretelui toracic sau membrelor superioare.

Aceste tromboze dureroase pot fi colateraleale venelor profunde ocluzate, cum ar fi vena cava inferioară sau venele profunde ale braţului; pot fi, de asemenea, manifestări ale sindromului Trousseau. În cele din urmă, venele mici canulate ale mâinilor şi braţelor pot fi trombozate până la 25% după perfuzia de medicamente şi, în sine, nu necesitătratament anticoagulant. TVS este o condiţie foarte frecventă şi, cu toate că cifrele sunt greu de găsit, se pare a fi mai frecventă la cei cu vârsta de peste 60 de ani, are o preponderenţă la sexul feminine şi au fost raportate variaţii sezoniere (mai frecvent în lunile mai calde).

Cauza TFS nu este întotdeauna uşor de găsit. Sunt incriminaţi mai mulţi factori în etiologia TFS- TROMBOFLEBITA SUPERFICIALĂ

1) Varicele – cauza cea mai frecventă a TFS. Pacienţii cu varice au leziuni parietale prezente, iar eventualele traumatisme accentuează leziunile existente. Staza venoasă este factor pentru producerea şi extinderea trombilor. 2) Administrarea intravenoasă de substanţe iritante – provoacă leziuni intimale şi care reprezintă a doua cauză de TFS. Menţinerea îndelungată a cateterelor venoase poate provoca leziuni parietale şi dezvoltarea TFS, unele din ele, septice.

3) Procesele inflamatorii propagate de la structurile din vecinătate (periflebita). Cauza cea mai frecventă sunt celulitele şi limfangitele.

4) Boli cu tropism vascular: trombangeita obliterantă,vasculite sistemice, boli de colagen.

5) Idiopatică

DIAGNOSTIC

a. Clinic

Există diverse prezentări clinice ale tromboflebitei superficiale.

b. Diagnosticul diferenţial se face cu:

1) Celulita;

2) Tromboza venoasa profunda (TVP);

3) Limfangita;

4) Ruptura capului medial al muschiului gastrocnemian;

5) Tendinita.

Comment here

error

Abonează-te pentru a afla noutăți medicale!

Follow by Email200m
Facebook20m
Facebook
Pinterest2b
Instagram50m