Oncologie

Eficacitatea si siguranta CHEMOEMBOLIZARII transarteriale in CARCINOMUL hepatocelular cu invazie vasculara macroscopica

Eficacitatea si siguranta chemoembolizarii transarteriale in carcinomul hepatocelular cu invazie vasculara macroscopica

Pacientii cu carcinom hepatocelular si invazie vasculara macroscopica au un prognostic slab. Sorafenib este singura optiune de tratament pentru acesti pacienti, cu raspuns nesatisfacator si sanse de supravietuire. Tratamentul combinat cu chemoembolizare transarteriala (TACE) plus radioterapia externa (RT) a aratat rezultate promitatoare pentru pacientii in studii de observatie. Eficacitatea si siguranta chemoembolizarii transarteriale in carcinomul hepatocelular cu invazie vasculara macroscopica.

Obiective

Sa evalueze eficacitatea si siguranta TACE plus RT comparata cu sorafenib pentru pacientii cu carcinom hepatocelular si invazie vasculara macroscopica.

Design, configuratie si participanti

In acest studiu clinic deschis, aleatoriu, desfasurat la un centru academic de ingrijire intre 1 Iulie 2013 si 31 Octombrie 2016, 90 de pacienti netratati anterior cu carcinom hepatocelular si invazie vasculara macroscopica au fost repartizati aleatoriu sa primeasca sorafenib (400 mg de doua ori pe zi; 45 de pacienti [grupul sorafenib]) sau TACE (la fiecare 6 saptamani) plus RT (la 3 saptamani dupa primul TACE, maxim 45 Gy in doze de la 2.5 Gy la 3 Gy; 45 de pacienti [grupul TACE-RT]).

Principalele efecte si masuratori. Primul punct final a fost speranta de viata dupa 12 saptamani fara progresie a bolii prin analiza intentiei de tratare. Raspunsul radiologic a fost evaluat prin analiza independenta, in conformitate cu Criteriile de Evaluare a Raspunsului in Tumori Solide (RECIST, versiunea 1.1). Inversarea tratamentului a fost permisa doar dupa confirmarea progresiei bolii.

Rezultate

Din 90 de pacienti (cu varste cuprinse intre 33 si 82 de ani; media de varsta de 55 de ani) 77 au fost barbati si 13 femei. Toti pacientii au avut o invazie a venelor de carcinom hepatocelular si un nivel A al ficatului in cadrul scorului Child-Pugh. Valoarea mediana maxima a diametrului tumorii a fost de 9.7 cm. Majoritatea pacientilor (71 [78.9%]) aveau multiple leziuni. In saptamana 12, rata de supravietuire fara progresie a bolii a fost mult mai mare in grupul TACE-RT decat in grupul Sorafenib (86.7% vs 34.5%; P<.001).

In saptamana 24. grupul TACE-RT a aratat o crestere semnificativa a ratei de raspuns radiologic fata de grupul Sorafenib (15 [33.3%] vs 1 [2.2%]; P<.001), un timp mediu semnificativ mai mare spre progresie (31 vs 11.7 saptamani; P<.001) si o speranta de viata generala semnificativ mai mare (55 vs 43 de saptamani). Rezectia chirurgicala curativa a fost realizata pentru 5 pacienti (11.1%) in cadrul grupului TACE-RT. Nici un pacient din grupul TACE-RT nu a intrerupt tratamentul din cauza descompensarii hepatice.

Concluzii si relevanta

Pentru pacientii cu carcinom hepatocelular avansat si invazie vasculara macroscópica, primul tratament cu TACE plus RT a fost bine tolerat si a asigurat o supravietuire fara progresie a bolii mai buna, o rata de raspuns obiectiva si o speranta generala de viata mai mare comparativ cu tratamentul cu sorafenib.

Cancerul de ficat este a doua principala cauza de deces prin cancer la nivel global, carcinomul hepatocelular (HCC) reprezentand 90% din cazurile de cancer la ficat. Pana in anul 2030, numarul actual de noi pacienti cu cancer la ficat este preconizat sa creasca cu 35% fata de 2005 (708536), in special in Europa de Vest si America de Nord.

Aproximativ jumatate din pacientii cu HCC primesc acest diagnostic atunci cand cancerul este intr-o faza avansata, de obicei cu invazie vasculara macroscopica (MVI) avand un prognostic slab si o speraranta de viata fara tratament de la 2 la 5 luni. Singurul tratament bazat pe dovezi pentru acesti pacienti este sorafenib.

Totusi, intr-o analiza comuna a 2 studii in faza 3, sorafenib a prelungit speranta de viata a pacientilor cu 47 de zile comparativ cu placebo.

Avand in vedere dezvoltarea tehnologica din ziua de azi, radioterapia externa (RT) ar putea fi considerata o optiune alternativa de tratament pentru pacientii cu HCC. Studiile recente aflate in faza timpurie au demonstrat ca RT poate fi folosita in siguranta si cu eficienta in cazul carcinomului hepatocelular avansat, conducand la un control local sustinut si o speranta de viata mai mare.

Tratamentul combinat intre chemoembolizarea transarteriala (TACE) si radioterapia prin laser cu fascicul extern (RT) a oferit rate de raspuns radiologic promitatoare si o speranta de viata imbunatatita in cazul HCC si MVI in studiile observationale. Acest studiu clinic aleatoriu evalueaza eficienta si siguranta TACE plus RT comparativ cu sorafenib pentru pacientii cu HCC si MVI.

Comments (1)

  1. […] Eficacitatea si siguranta CHEMOEMBOLIZARII transarteriale in CARCINOMUL hepatoce… September 25, 2019 […]

Comment here

error

Abonează-te pentru a afla noutăți medicale!

Follow by Email200m
Facebook20m
Facebook
Pinterest2b
Instagram50m