Masaj

Rolul MASAJULUI in prevenirea formarii de papule si noduli dupa injectarea acidului POLI-L-LACTIC

Rolul masajului in prevenirea formarii de papule si noduli dupa injectarea acidului poli-l-lactic

Acidul poli-l-lactic (PLLA) este un biostimulent care a fost asociat cu complicatii ale papulelor si formarea de noduli. Un studiu prospectiv a fost realizat cu 91 de pacienti imunocompetenti, care si-au dat acordul in scris. Care este rolul masajului in prevenirea formarii de papule si noduli dupa injectarea acidului poli-l-lactic?

Metoda

PLLA a fost pregatit cu cel putin 24 de ore inainte de injectare cu 6 ml de apa bacteriostatica. Imediat inainte de injectare, 4 ml de lidocaina simpla de 2% au fost adaugati pentru a ajunge la un total de 10 ml. A fost un singur injector (T.A.J). Planul de injectare a fost dermul profund, aproape de jonctiunile cu tesuturile subcutanate. Pacientilor le-au fost oferite instructiuni scrise pentru externare si ingrijirea postprocedurala. Acestia au fost contactati telefonic de cateva ori in anul urmator, iar datele primite au fost inregistrate.

Rezultate obtinute pentru rolul masajului in prevenirea formarii de papule si noduli dupa injectarea acidului poli-l-lactic

Din 62 de pacienti care au ales sa faca masaj, 27 (42%) din ei au prezentat papule sau noduli (umflaturi). Din cei 29 de pacienti care au ales sa nu faca masaj, 8 (28%) au prezentat noduli. Un rezumat al datelor celor 2 esantioane nu a prezentat importanta statistica (P=.14). Incidenta totala a nodulilor in studiul nostru a fost 38.5%. Nodulii si-au facut aparitia de la 2 zile pana la 10 luni de la injectie.

Zona in care nodulii au aparut cel mai frecvent a fost barbia aproape de falci. Pacientii au fost intrebati daca au sesizat vreo imbuntatire in calitea pielii: 38.5% din pacienti au raspuns cu singuranta “da” iar 22% au raspuns cu “poate”. 59 de pacinenti (65%) au spus ca si-ar dori sa se trateze din nou cu PLLA. Interesant este faptul ca 54% dintre pacientii care au prezentat umflaturi deasemenea si-ar dori sa se trateze din nou cu PLLA.

Concluzii

Rezultatele initiale ale PLLA au fost remarcabile, cu o rata de satisfactie de peste 90%. Totusi, studiile recente au aratat o incidenta ridicata in formarea papulelor si nodulilor. Rata de incidenta a fost de pana la 100% in zona infraorbitala. Alte studii au aratat o incidenta generala a nodulilor de la 3.7% pana la 44%. Nodulii pot tine pana la 2 ani, in ciuda folosirii injectiilor cu corticosteroid.

S-a constatat ca nodulii periorbitali pot sa apara pana la 3 ani dupa injectare. Unele tratamente includ folosirea actualului imaquimod, 0.5% injectii cu crema fluorouracila, lumina pulsata intensa, doxiciclina, si injectii saline cu ruperea mecanica a nodulilor in bucati mai mici. Ca o ultima solutie, excizia chirurgicala a fost folosita cu succes. Rata mare de incidenta a efectelor adverse a obligat clinicienii sa faca schimbari in tehnicile de realizare a medicatiei, injectare si ingrijire dupa injectare.

In urma analizei studiilor realizate s-a constatat ca dupa implementarea acestor schimbari a scazut incidenta papulelor si nodulilor. Totusi, papulele si nodulii nu au fost eliminati. Avand in vedere aceasta scurta cadere a PLLA este obligatoriu sa se continue cercetarile pentru un PLLA perfect, astfel incat nu sa mai apara nici o papula sau vreun nodul. Rolul masajului dupa injectarea cu PLLA este neclar.

Comments (1)

  1. […] sănătatea nutrițională a copiilor, în special a copiilor care locuiesc în comunități cu resurse […]

Comment here