Oncologie

RADIOTERAPIA EXTERNA versus SORAFENIB in carcinomul hepatocelular cu invazie vasculara macroscopica

RADIOTERAPIA EXTERNA versus SORAFENIB in carcinomul hepatocelular cu invazie vasculara macroscopica

Acest studiu a fost aleatoriu, facut la un singur centru, clinic deschis desfasurat la Asan Medical Center, Seoul, Coreea de Sud. Pacientii eligibili erau in varsta de 20 de ani sau mai mult si aveau un diagnostic primar de HCC cu MVI. Nici unul dintre pacienti nu efectuase anterior terapie pentru HCC. RADIOTERAPIA EXTERNA versus SORAFENIB in carcinomul hepatocelular cu invazie vasculara macroscopica.

Carcinomul hepatocelular a fost diagnosticat printr-o examinare hispatologica si/sau de Asociatia Americana pentru Studiul Bolilor la Ficat. Prezenta MVI a fost evaluata cu um computer tomograf dinamic folosind urmatoarele criterii:

  • un defect de umplere intraluminala adiacent cu tumoarea primara intr-o intrare si/sau o vena hepatica,
  • o intensificare a defectului de umplere pe faza arteriala
  • o curatare pe intrare sau pe faza intarziata.

Pacientii cu HCC cu invazie pe cel putin primul sau al doilea nivel vena porta, cu conservarea unilaterala a fluxului sanguin, au fost inclusi. Toti pacientii si-au dat acordul in scris inainte de inregistrare. Studiul a fost aprobat de comisia de revizuire a Centrului Medical Asan.

Nici o mestastaza extrahepatica detectata de computer-ul tomograf in urma scanarii abdominale, scanarii pieptului si a scanarii tuturor oaselor corpului; si functie hematologica, hepatica si renala adecvata. Pacientii au fost nevoiti sa aiba cel putin o leziune tinta masurabila intr-o dimensiune in concordanta cu RECIST.

Pacientii au fost exclusi daca au avut ascita necontrolata, encefalopatie hepatica, un trasplant de organ anterior, un ulcer duodenal gastric activ, alte comorbidități necontrolate sau neoplasme maligne si daca au fost depistati pozitiv cu HIV.

Intre 1 Iulie 2013 si 31 Octombrie 2016, toti pacientii au fost repartizati aleatoriu as primeasca sorafenib sal TACE plus RT in proportie de 1 la 1 prin intermediul unui sistem interactiv online integrat print-un sistem electronic de captare a datelor (Medrio Inc).

Repartizarea aleatorie a fost efectuata intr-o saptamana dupa confirmarea eligibilitatii iar tratamentele au inceput cu o saptamana mai tarziu. Interventii Sorafenib a fost adminstrat pe cale orala in mod standard, 2 doze de 400 mg pe zi.

Controale la pacienti au fost planificat la fiecare 2 saptamani pentru primele 6 saptamani si la 3 saptamani dupa aceea pentru a monitoriza siguranta pacientulilor si reactia la medicamente.

Reducerea de doze si intreruperea tratamentelor au fost permise in concordanta cu gradul de toxicitate al pastilelor. Pentru procedura TACE dupa selectarea arterei care venei porte, 2 mg/kg de cisplatin va fi infuzat ca agent chimioterapeutic.

Arterele de alimentare vor fi apoi embolizate folosind o emulsie de 5 pana la 10 ml dintr-un mix de cisplatin si ulei iodat (Lipiodol Ultra-Fluide; Laboratoire Guerbet), urmat de un burete de gelatina absorbabila (Gelfoam; Upjohn). Pentru a minimiza riscul aparitiei decompensarii hepatice dupa TACE, embolizarea cu particule din burete de gelatină nu se face la fel de repede ca fluxul sanguin de la intrarea in vena. Chemoembolizarea arteriala s-ar repetat la fiecare 6 luni in primele 24 luni.

Dupa aceea s-a repetat la perioade de 6-8 saptamani.

Radioterapia externa (RT) pentru invaziile vasculare a inceput la 3 saptamani dupa prima procedura TACE.

Volumul brut al tumorii includea invazia vasculara si o margine de 2 centimetri in HCC la faza finală expiratorie a imaginii CT. Volumul țintă intern a fost delimitat ca suma tumorii brute individuale volume, așa cum sunt definite în fazele de respirație a porților.

Volumul țintă planificat a fost extins pentru a include o marjă de 0,7 cm din volumul țintă intern. Doza totală planificată pentru volumul țintă planificat a fost de 45 Gy cu doze de la 2.5 Gy la 3 Gy. O tehnica tridimensionala de radioterapie externa conformala a fost folosita pentru a determina porturile de radiatie prin intermediul computerului tomograf folosind un sistem de planificare (Eclipse versiunea 10.0; Varian), iar transferul efectiv a fasciculului a fost efectuat cu o tehnica respiratorie inchisa de transfer de fascicul.

 

Comments (2)

  1. […] RADIOTERAPIA EXTERNA versus SORAFENIB in carcinomul hepatocelular cu invazie va… September 29, 2019 […]

  2. […] si sanse de supravietuire. Tratamentul combinat cu chemoembolizare transarteriala (TACE) plus radioterapia externa (RT) a aratat rezultate promitatoare pentru pacientii in studii de observatie. Eficacitatea si […]

Comment here

error

Abonează-te pentru a afla noutăți medicale!

Follow by Email200m
Facebook20m
Facebook
Pinterest2b
Instagram50m