Oftalmologie

LAMA neuro-senzorială RETOLOGICĂ AUTOLOGĂ pentru închiderea găurilor maculare miopice refractare

LAMA neuro-senzorială RETOLOGICĂ AUTOLOGĂ pentru închiderea găurilor maculare miopice refractare

Găurile maculare (MHs) la pacienții miopi se dezvoltă adesea la o vârstă mai tânără și pot fi asociate cu o detașare posterioară a retinei (RD), care prezintă un prognostic mai slab. Deși succesul anatomic recent în urma vitrectomiei primare pars plana (PPV) și coaja membranei de limitare internă (ILM) cu tamponadă cu gaz s-au îmbunătățit până la 60% până la 100%, ratele de închidere sunt semnificativ mai mici dacă sunt asociate cu foveoschisis sau RD, MH poate atinge un nivel plat de configurație deschisă chiar și în urma reasamblării retiniene, iar ratele de redeschidere sunt mai mari. LAMA neuro-senzorială RETOLOGICĂ AUTOLOGĂ pentru închiderea găurilor maculare miopice refractare.

Rapoartele de tratament timpuriu au aratat ca fotocoagularea perifoveolară cu laser poate forma aderențe corioretinale, ceea ce duce la pierderea permanentă a fotoreceptorului.

Mai multe proceduri sunt acum disponibile pentru repararea primară a MH miopic și MH RD, inclusiv PPV cu coji ILM și tamponadă cu ulei de gaz sau silicon, clape ILM inversate, flambaj episcleral posterior, componente de sânge adjuvant, flambaj supracoroidal și tehnici de scurtare sclerală. Cu toate acestea, opțiunile pentru pacienții ale căror MHs nu reușesc să se închidă, în ciuda coajei inițiale de PPV și ILM sunt limitate. Tehnicile descrise recent includ imbricarea sclerală temporală, lama ILM autologă, adăugarea de sânge autolog la lama ILM autologă și lama cu lentilă anterioară sau posterioară a lentilei autolog ca un eșafod pentru a conecta MH.

Descriem o nouă tehnică care implică utilizarea unei lame neuro-senzorială retiniană autologă pentru închiderea MH-urilor miopice refractare cu foveoschisis și/sau RD asociate. Această tehnică implică recoltarea uneilame neuro-senzorială retiniană autologă și poziționarea acesteia peste MH-ul refractar pentru a oferi o schelă și un dop pentru închiderea orificiilor.

 

Tehnica chirurgicala-LAMA neuro-senzorială RETOLOGICĂ AUTOLOGĂ pentru închiderea găurilor maculare miopice refractare

O femeie la 50 ani, cu miopie de -15 dioptrii, a suferit o PPV cu coaja ILM pentru MH cu 6 luni înainte, care a fost complicată de un MH refractar și dezvoltarea RD postoperatoare. Ulterior a suferit o cataramă sclerală și PPV pentru repararea RD cu endotamponadă cu ulei de silicon.

Uleiul de silicon a fost îndepărtat 3 luni postoperator și a avut un persistent 1100-μm MH cu acuitate vizuală corectată de 20/200. Ochiul celalalt a avut un foveoschizis miop  fără MH. Chirurgia a fost efectuată folosind anestezie peribulbară cu vitrectomie de calibru 23 (Constelație; Alcon). A existat o colorare slabă folosind verde de indocianină în stafilom, dar restul ILM a fost confirmat de restul ILM din maculă. ILM suplimentar pentru utilizare ca lambou autolog nu a putut fi recoltat. Deoarece era pseudofacică cu o capsulă posterioară deschisă în urma unei capsulotomii Yag, nu a putut fi recoltată nici o capsula.

            Locul de recoltare a retinei neurosenzoriale a fost selectat deasupra arcadei superotemporale.

Baricada de endolaser a fost aplicată într-un cerc în jurul unei zone de retină cu diametrul de 2 discuri urmată de endodiatermia vaselor de sânge de la marginile sitului. Folosind o abordare bimanuală sub iluminarea candelabrului, marginea grefei a fost ținută cu forcepsul și tăiată cu foarfece verticale. A fost obținută o lamaliberă neurosenzorială a retinei cu diametru de 2 discuri și s-a mutat ușor spre MH. Semnele de diatermie la marginile și modelul vaselor retiniene au servit ca semne anatomice pentru a menține orientarea corectă a lamei libere ale retinei. S-a introdus lichidul greu de perfluoro-n-octan (PFC) (Perfluoron; Alcon) peste lama retinei.

Lamele au fost ușor aplatizate și au fost întinse pentru a se așeza plat și a acoperi întreaga gaură. S-a efectuat schimb direct de ulei de silicon PFC (1000 centistokes). Folosind aspirația activă, câteva bule de PFC au fost îndepărtate de pe marginile lamei. Pacientul a fost poziționat cu fața în jos postoperator timp de 1 săptămână.

Tomografia de coerență optică postoperatorie de la o săptămână a arătat închiderea MH cu lama vizualizată ca un strat hipereflectiv distinct, care a fost stabil la 1 lună și 3 luni. Acuitatea ei vizuală s-a îmbunătățit treptat la 20/160 la 1 săptămână și 20/80 la 3 luni postoperator.

Ea a raportat îmbunătățiri ale distorsiunii și dimensiunii scotomului. Locul retinotomiei grefei a fost stabil cu margini plate pe tomografia de coerență optică. Autofluorescența de fundus a arătat o ușoară hipoautofluorescență corespunzătoare lamei, cu îmbunătățire treptată. Microperimetria (MAIA; CenterVue) a demonstrat o îmbunătățire a sensibilității retinei la nivel intern de la 7,5 dB la 1 săptămână la 12,3 dB la 3 luni postoperator, cu reducerea progresivă a scotomului absolut. Eliminarea uleiului de silicon a fost planificată la 4 luni postoperator.

 

Discutie- LAMA neuro-senzorială RETOLOGICĂ AUTOLOGĂ pentru închiderea găurilor maculare miopice refractare

Opțiunile chirurgicale pentru MH refractar miopic sunt limitate și, deși rezultatele vizuale pot fi slabe, în ciuda închiderii anatomice de succes în MH miopică din cauza mai multor factori, inclusiv atrofia corioretinală, închiderea anatomică reduce riscul de progresie a RD. Clapele ILM inversate, deși au reușit repararea primară a MH miopic, nu pot fi aplicate MH-urilor care nu au reușit să se închidă, în ciuda coajei inițiale de PPV și ILM. Rezultatele îmbunătățite au fost realizarw cu clapete ILM. Totuși, recoltarea țesutului ILM pentru un lambou autolog în macula periferică este dificilă în MH miopic din cauza stafilomului posterior deseori concomitent atrofiei corioretinale și colorației deficitare a ILM. În plus, natura fragilă a ILM în ochi face ca repoziționarea unui clapete autolog în cadrul MH să fie o manevră indrazneata. Reținerea lamei autolog în MH este, de asemenea, dificilă, cu pierderea lamei adesea raportată în timpul schimbului de aer fluid sau curenți si fluid. Capsula lentilelor, descrisă recent ca o schelă de țesut alternativă, nu poate fi utilizată în ochii pseudofagici cu o capsulă posterioară deschisă.

            O lama ILM sau o lama capsula estede multe ori poziționată mecanic în interiorul MH cu potențial de traumatism iatrogenic. lama retinei neurosenzoriale este un țesut mai gros, mai robust și poate fi poziționată pe suprafața MH minimizand traumele potențiale.

Deși mecanismul exact rămâne necunoscut, se consideră că lamele ILM inversate și autologe acționează ca un eșafod pentru proliferarea celulelor gliale permițând astfel închiderea MH. În mod similar, ipotezăm că lama liberă de retină neurosenzorială servește mai întâi ca schela și în al doilea rând, prin retragerea comunicării dintre spațiul vitros și subretinal, formează un dop macular pentru a sigila MH. Permite astfel eliminarea treptată a lichidului subretinal prin pompa epiteliu a pigmentului retinian.Credem că lama fără retină ar trebui să fie mai mare de 0,5 din discul cu diametrul mai mare decât MH pentru a permite o manevrare adecvată, o poziționare a lamei și pentru permite închiderea MH, în ciuda unei descentrări postoperatoare a lamei.

            Locul de recoltare a retinotomiei midperiferale a rămas închis fără membrană epiretinală adâncă sau RD și pacientul nu a observat un scotom corespunzător postoperator. Creșterea sensibilității retinei cu îmbunătățirea corespunzătoare a acuității vizuale sugerează ca lama retinei neurosenzoriale autologă poate menține funcția retinei.

Este necesară o monitorizare mai lungă și sunt necesare cazuri suplimentare pentru a-și stabili rolul în posibilă recuperare funcțională. Restabilirea treptată a membranei limitante externe nazale și a zonei elipsoide a fost remarcată sugerând un potențial de restaurare a retinei externe la marginile grefei.

Limitările acestei tehnici includ urmărirea limitată până în prezent pe un număr mic de cazuri și potențialele complicații necunoscute pe termen lung. Rezultatele pe termen lung și evaluarea ulterioară a mărimii adecvate a lamei fără retină și utilizarea potențială a surselor alternative de țesut ca schele vor ajuta la perfecționarea ulterioară a acestei tehnici.

Promovarea acestei tehnici în rândul oftalmologilor generali ar putea facilita recomandările adecvate pentru acești pacienți care anterior nu aveau opțiuni chirurgicale disponibile. În timp ce se recunosc aceste limitări, lama neuro-senzorială retiniană liberă se adaugă armamentarului chirurgical pentru astfel de cazuri indraznete de MH miopic, refractar la intervențiile chirurgicale anterioare.

Comment here

error

Abonează-te pentru a afla noutăți medicale!

Follow by Email200m
Facebook20m
Facebook
Pinterest2b
Instagram50m