Chirurgie Plastica

STIMA DE SINE, autoeficacitatea și evaluarea aspectului la pacientele tinere care se supun unei OPERATII de CHIRURGIE FACIALĂ- Un STUDIU comparativ asupra populatiei chineze

STIMA DE SINE, autoeficacitatea și evaluarea aspectului la pacientele tinere care se supun unei OPERATII de CHIRURGIE FACIALĂ- Un STUDIU comparativ asupra populatiei chineze

Trăsăturile psihologice ale pacienților cu chirurgie cosmetică (CSP) sunt importante pentru selectarea pacienților și pentru satisfacția postoperatoare a pacientului. Stima de sine, autoeficacitatea și evaluarea de sine a unui pacient afectează motivația sa pentru o intervenție chirurgicală, dar asocierea dintre aceste trăsături rămâne neclară, în special în populația asiatică. Cum influențează STIMA DE SINE, autoeficacitatea și evaluarea aspectului la pacientele tinere care se supun unei OPERATII de CHIRURGIE FACIALĂ- Un STUDIU comparativ asupra populatiei chineze.

 

Obiectiv

Pentru a clarifica asocierea trăsăturilor psihologice ale unui pacient, decizia de a fi supus unei intervenții chirurgicale și eficacitatea chirurgiei cosmetice faciale în condițiile psihologice ale pacienților tineri chinezi.

 

Design, instrumente si participanti

Trei grupuri diferite de femei tinere (cu vârste cuprinse între 18-30 de ani) de la Spitalul de Chirurgie Plastică, Academia Chineză de Științe Medicale și 7 universități au fost înscrise de la 1 ianuarie 2012 până la 31 decembrie 2014: CSP (n = 161), controlul general al populatiei (GPC) (n = 355) și al ratingului de aparitie facială (FAR) (n = 268). Ultima dată de monitorizare a fost 20 ianuarie 2015. Datele pacienților din chestionare au fost obținute preoperator și 6 luni postoperator, iar datele de la grupurile de control au fost obținute imediat după înscriere. Au fost luate imagini faciale cu vedere frontală a participanților la studiu și apoi arătate unor evaluatori independenți pentru a evalua aparițiile faciale ale participanților pe o scară de rating.

 

Principalele urmari si masuratori

Evaluarea stimei de sine și a autoeficacitatii, evaluarea subiectivă și obiectivă a aspectului facial și a modelelor de ecuații structurale

 

Rezultate

Un total de 163 CSP și 387 CPC au fost recrutate pentru studiu, iar datele complete și valide au fost obținute din 161 CSP și 355 GPC. Toate răspunsurile din cele 268 FAR au îndeplinit criteriile pentru analiza ulterioară. Din chestionarele emise CSP-urilor 6 luni postoperator, 126 răspunsuri valabile au fost returnate (rata de răspuns, 78,3%). Stima de sine și autoeficacitatea au scăzut semnificativ la pacienții preoperatorii în comparație cu controalele (P <.001) (scorurile medii [SD], 22,60 [1,80] pentru CSP și 27,39 [2,11] pentru GPC-uri pentru autoestimă și 21,50 [2,40] pentru CSP și 28.59 [4.23] pentru GPC-uri pentru autoeficiență) și s-a dovedit a fi la niveluri aproape normale 6 luni postoperator (scoruri [SD] medii, 25,88 [3,65] și 26,38 [2,45] pentru autoestimă și, respectiv, autoeficiență. ).

Evaluările obiective ale pacienților privind aspectul facial nu diferă semnificativ de cele ale participanților la grupul de control (scoruri [SD] medii, 4,51 [0,77] și 4,55 [0,74] pentru CSP și, respectiv, PCC; P = 0,86); cu toate acestea, a fost observată o scădere semnificativă a autoevaluării pacientului (media [scoruri SD], 6,45 [1,15] și 7,31 [1,42] pentru CSP și, respectiv, GPC; P = 0,01). Mai mult, modelele de ecuații structurale au relevat o cale de la o stima de sina scăzută și autoeficiență după scăderea autoevaluării până la decizia pentru chirurgie cosmetică.

 

Concluzii si relevanta

Stima de sine și autoeficacitatea mediază efectele negative ale autoevaluării asupra deciziei femeilor tinere de a fi supuse unei intervenții chirurgicale cosmetice faciale. Insuficiența stimei de sine și a autoeficacitatii poate indica necesitatea unei intervenții psihologice preoperatorii. Chirurgia cosmetică facială poate avea efecte pozitive asupra stimei de sine și a eficacității de sine.

 

În ultimul deceniu, numărul pacienților supuși unei operații cosmetice faciale în China a crescut semnificativ. Conform sondajului International Society of Estetic Plastic Surgery, China a fost clasată în primele 3 țări din lume pentru numărul de cetățeni care au fost supuși unei operații cosmetice faciale. Deoarece mai multe femei tinere încearcă să-și îmbunătățească aspectul fizic prin chirurgia plastică, iar această practică devine mai larg cuprinzătoare și acceptată de societate, mai multe cercetări sunt dedicate investigării profilurilor psihosociale ale pacienților care suferă de chirurgie cosmetică și efectelor psihoterapeutice ale chirurgiei cosmetice.

Majoritatea studiilor anterioare s-au concentrat pe imaginea corporală negativă a pacienților sau pe autoevaluarea aspectului facial, ceea ce a fost propus ca principală cauză psihologică a deciziei de a fi supus unei intervenții chirurgicale cosmetice. Cu toate acestea, deoarece motivele psihologice pentru care este supus unei intervenții chirurgicale cosmetice sunt multifactoriale, efectul altor variabile asociate cu procesul decizional, cum ar fi stima de sine și autoeficacitatea, ar trebui să fie luate în considerare la investigarea motivației pentru a fi supusă unei intervenții chirurgicale. Din păcate, relația de cauzalitate dintre aceste variabile potențiale și decizia de a fi supusă unei intervenții chirurgicale cosmetice rămâne neclară, mai ales atunci când este luată în considerare diferența de evaluare obiectivă a aspectului facial. Mai mult, au fost publicate date insuficiente cu privire la evaluările psihologice ale pacienților chinezi supuși unei intervenții chirurgicale cosmetice. Astfel de date sunt foarte necesare pentru screeningul pacientului și individualizarea tratamentului.

În acest studiu, am aplicat un design comparativ, prospectiv, pentru a examina aceste trăsături psihosociale în ceea ce privește chirurgia cosmetică facială și eficacitatea procedurilor cosmetice ca intervenție psihologică la pacienții tineri chinezi. Modelele de ecuații structurale (SEM) au fost utilizate pentru a confirma în continuare cauzalitatea reciprocă între variabilele psihologice și chirurgia cosmetică.

Comment here

error

Abonează-te pentru a afla noutăți medicale!

Follow by Email200m
Facebook20m
Facebook
Pinterest2b
Instagram50m